blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG you
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
you



Tolkienovky
pridal you 12.10. 2005 o 17:16

Tolkien je jeden úžasný spisovateľ s ohromnou fantáziou a zmyslom pre detail. Peter Jackson zase dokázal krásne spracovať a zachytiť jeho svet, Stredozem. ROX!!!

Takže na knihe sa mi páči detailné spracovanie prostredia i bytostí a, samozrejme, autorova obrovská fantázia... Keď to čitate, cítite sa, akoby sa to naozaj kedysi stalo a možno práve vy ste Isildurov dedič:-)) Jeden človek vymyslel svet a v ňom aj ten najmenší detail premyslel... Či už ide o minulosť každého druhu obyvateľov, o vypracovanie mapy krajiny, resp. sveta, v ktorom sa všetko deje... Jednoducho toho človeka obdivujem a veľmi sa mi páči jeho "dieťa"...

A teraz k filmu: Peter Jackson skvele spracoval predstavy a vytvoril úžasný svet v naozaj presvedčivom podaní... Samozrejme, nesmeli chýbať perfektné kostýmy, krásne prostredie Nového Zélandu, herci podávajúci bezchybný výkon a veľa ďalšieho... Samozrejme celý dej knihy so všetkými detailami by vyšiel na doslova celovečerný film, takže sa niečo muselo vynechávať, aby sa to spratalo na konečné cca 3 hodinky... Aj to je už dosť:-) Niekedy to však naozaj prekáža, najmä ak ste čitali knihu a chýba vám tam aj filmové spracovanie niektorých, i keď väčšinou menej dôležitých udalostí, ako napr.: v celej "trojke" sa ani raz neukázal Saruman a na konci celej trilógie mal mať ešte jedno "divadielko":-) Noa nesmie chýbať ani najlepší herecký výkon, ktorý stvárnil ako inak než: Orlando Bloom hrajúci rolu Legolasa v časti, keď položil základy eXtreme športov ( boardslide na štíte:-) ) ;-)

Hobbit: Má perfektný dej, podobne ako trilógia... Je akokeby "predchodcom" Pána Prsteňov, pretoe dej sa odohráva za čias, keď Bilbo získal všemohúci prsteň a spolu s trpaslíkmi sa vydal hľadať poklad ich predkov... Nesmie chýbať napätie, dráma, ale i šťastie a radosť... Chybou tohto ďalšieho perfektného diela od Tolkiena je, že Peter Jackson sa dal radšej na Godzillu a Hobbita nechal "v štychu" :-) takže filmového spracovania sa tak skoro nedočkáme... Samozrejme to je skvelé dielo, keďže ho napísal ešte lepší spisovateľ J.R.R. Tolkien. Každému, kto ho "uznáva" by nezaškodilo, keby bola kniha dlhšia, aby sa malo čo čítať vo voľných chvíľach:-) Má však vyše 200 strán( text tvorí asi 230-237 strán), takže mne to stačilo:-)Ako som už hovorila, ešte sqvelé filmové spracovanie( ako aj pri LOTR-ovi) a bude to ďalší úspešný hit :-)

Silmarillion je majstrovským spracovaním originálnych mýtov a legiend bájnej Stredozeme, ktoré predchádzajú dejiny slávnej trilógie Pán prsteňov. Tolkienov Silmarillion opisuje Prvý vek sveta- jeho súčasťou je rozprávanie o vzniku Stredozeme, o jej mytológii, najstaršej histórii a v neposlednom rade aj o národoch, ktoré ju obývali v časoch predchádzajúcich dej trilógie Pán prsteňov. Názov knihy je odvodený od mena troch vzácnych drahokamov, silmarilov, ktoré zhotovil najnadanejší z elfov Feanor ešte pred skazou Dvoch valinorských stromov. Všetkých silmarilov sa zmocnil Temný pán Melkor a v pevnosti Angbad si s nimi ozdobil svoju železnú korunu. Feanor so svojimi druhmi proti nemu viedli dlhú vojnu, ktorej cieľom bolo získať drahokamy späť. Je to ďalšia úžasná kniha, niektorí tvrdia, že nudná, ale mňa zaujala hádam ešte viac, než celá trilógia. Pre správneho fanúšika jednoznačne MUST HAVE titul!

Nedokončené príbehy: Sú súborom o vyprávaní, ktoré pokrývajú celé časové pásmo od prehistorických Starých časov Stredozeme(detailne popisované v knihe Silmarillion), až po vojnu o prsteň, ktorá vrcholí v trilógii Pán prsteňov. Netvorí ucelený dejový prúd, ale dávajú čitateľovi jedinečnú možnosť zoznámiť sa s neskoršími či podrobnejšími verziami príbehov, s ktorými ste sa stretli v predchádzajúcich dieloch, nahliadnuť do procesu Tolkienovej tvorby a znalosť už známych dejov obohatiť o dosiaľ nepublikované pojednávania a zlomky vyprávania. Môžte sa dozvedieť napríklad aj to, prečo poslal Gandalf trpaslíkov ku Bilbovi (začiatok Hobbita-prichádzajú k nemu) a rôzne iné "nedokončené príbehy"... Takisto odporúčam, jednoducho Tokien.

Húrinove deti: Táto knižočka je vlastne iba zhrnutie a časové usporiadanie príbehov o Húrinovych deťoch z kníh Silmarillion a Nedokončené príbehy. Dobre sa to číta, pekne sa všetko postupne dozvedáte v takom časovom slede a bez iných vedľajších príbehov, ako to za sebou išlo. Jednoducho príbeh Húrinovych detí, ale nič nové sa vlastne nedozviete.

Tak to je môj názor, opis a koniec;-)



Prístupov 13523
Kvalita článku
(55%) hlasov 2

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Sector chata No.4
[ 13.10.2014] (príspevkov 5)
Sector chata part 3
[ 28.10.2013] (príspevkov 7)
Sector chata vol.2
[ 8.5.2013] (príspevkov 8)
Sector chatička
[ 12.11.2012] (príspevkov 16)
Donovaly - Psie záprahy 2011
[ 12.2.2011] (príspevkov 6)
Malá Fatra
[ 31.12.2010] (príspevkov 14)
ZOO - Bojnice
[ 9.8.2010] (príspevkov 7)
Výstava psov 2.5.2010 Banská Bystrica
[ 2.5.2010] (príspevkov 7)
Psie záprahy Donovaly 2010
[ 13.2.2010] (príspevkov 2)
Photos... again :)
[ 26.12.2009] (príspevkov 47)